donderdag 12 september 2013

Terug van weggeweest

Het heeft even geduurd, maar ik ben er weer! 
Eerst maar even een paar foto's van onze vakantie (haha).


We hebben dus gekampeerd. In Gelderland deze keer. Na jaren Waddeneilanden en Noordzeekust wilden we eens wat anders. De tent was wel iets groter dan op de foto (6-persoons). De hond mocht wel mee. 
Het zwembad op de camping was inderdaad heel klein, maar wel heel erg nodig met temperaturen boven de 30 graden!  (Niet voor mij; ik heb watervrees en hou niet van zwembaden.) Ik vond het erg on-Nederlands die hitte; we vertrokken op wat toen werd aangekondigd als de heetste dag van het jaar. Onderweg nog een fiets opgehaald in Zwolle. Toen we daar uit de auto stapten plakten we al bijna vast aan het asfalt. Gelukkig heeft de auto airco. We kwamen redelijk laat op de camping aan en toch was het nog te heet om de tent op te zetten. Pas om half 9 's avonds waren we gesettled. 
En bijna twee weken later vertrokken we op de échte heetste dag van het jaar. Dus: paar haringen uit de grond trekken en weer zitten, keuken inklappen en weer zitten, enz. enz. Tussendoor hoofd veel koelen met water en veel drinken. Toch ging het bij mij mis en heb ik een (lichte) zonnesteek opgelopen. Gek genoeg heb ik het niet gemerkt; pas thuis ging ik me steeds beroerder voelen. En we hadden ook bijna allemaal al een bacteriële darminfectie opgelopen. 
Dit was dus zo'n vakantie waarvan je écht moet bijkomen! En dan heb ik het nog niet eens gehad over de stank de eerste week; alle boeren in de omgeving leken met elkaar te hebben afgesproken om de velden te gaan bemesten, wat niet alleen stank opleverde, maar ook een onvoorstelbare hoeveelheid vliegen, horzels en steekmuggen. Een fietstocht leek daardoor meer op een racewedstrijd met steekbeesten als tegenstanders. (Die hebben wij trouwens wel gewonnen; weinig jeukbulten.) 
En heb ik het noodweer al genoemd? Zowel overdag als 's nachts heeft het behoorlijk gespookt. Overdag stonden we tot aan de kuiten in het water (volgende zomer heb ik nieuwe sandalen nodig, want dit overleefden ze niet) en konden we een kapotgescheurde luifel weggooien. En 's nachts volgden flits en donder zó snel op elkaar, dat de conclusie wel móet zijn dat de onweersbui precies boven ónze tent hing! Ik ben werkelijk nog nooit zó bang geweest! 
Positieve dingen van deze vakantie: ik heb veel gefietst (op de fiets had je minder last van de hitte) en leuke hertenschilderijen in een paar grote kringloopwinkels gescoord. (Toen ik er eindelijk in kon; ik ben het niet gewend dat winkels tussen de middag gesloten zijn en stond dus op de verkeerde tijden voor de deur.) Twee keer in Zutphen geweest om te winkelen; mooi stadje. Voor het eerst op een veerpont over de IJssel geweest. (Erg korte en ruwe overtocht.) Op mijn verzoek op de terugtocht maar gewoon via de weg, want één overwinning op mijn watervrees vond ik wel genoeg! 
Op verzoek van zoon het elektriciteitsmuseum in Hoenderloo bezocht. Dus ook nog een klein stukje Veluwe gezien. Misschien volgende keer meer die kant op? Het museum trok me niet aan. Ik heb niets met elektriciteit; het komt gewoon uit het stopcontact en het laat apparaten werken. En als het uitvalt heb ik een probleem. Maar ik moet eerlijk bekennen dat ik heel geboeid in het museum heb rondgelopen. Komt ook door de geweldige rondleiding. De opkomst van stroom in het huishouden heeft tot wonderlijke apparaten geleid. Wat dacht je van een elektrische sigarenaansteker (dus met stekker), een scheerwaterverwarmer, een elektrische botervloot of een droogkap met héél veel fietslampjes erin? 
De eerste wandschakelaars en (deur)bellen waren soms echte beauty's: bijvoorbeeld beschilderd porselein, hout of bewerkt metaal. De eerste elektrische kachels zijn ook geweldig om te zien (vaak bewerkt gietijzer). Ik zou ze zó in huis zetten. Verstand van stroom heb ik nog steeds niet, maar ik heb prachtige dingen gezien. Ook als het onderwerp je in eerste instantie niet aanspreekt is dit museum écht een aanrader! 
Verder heb ik niet veel uitgespookt deze vakantie; 12 dagen is ook te kort, vind ik. En knutselen of handwerken met zweethanden, daar hou ik niet van. Dat komt vanaf nu wel weer, want voor mijn gevoel is de herfst al begonnen; gisteravond weer wat gehaakt, bakje kruidnoten onder handbereik en zin om de kachel erbij aan te doen. (Nog niet gedaan, hoor. Je kunt ook overdrijven; 't is nog niet eens oktober!) 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten